Waarom? En door wie?

Het ontstaan van het project

Na het overlijden in januari 2021 van de heer Joël Robert, meervoudig wereldkampioen motorcross, werd door de heer Maxime Prévot, schepen van de stad Namen, een oproep gelanceerd op sociale netwerken (fr) om een maximum aan souvenirs uit het Citadel Motocross tijdperk in te zamelen. Iedereen met foto’s, medailles, rugnummers, enz. kan contact met ons opnemen via het emailadres mx@namur.be.

Namur Citadelle Mémorial Souvenir - juillet 2022
Namur Citadelle Mémorial Souvenir – juli 2022

Hulpbron personen

Door de mediatisering van het project krijgen wij de beschikking over archieven, herinneringen, foto’s… Zo kunnen wij een lijst samenstellen van personen die ons kunnen helpen, een lijst die met de dag langer wordt.

De verschillende foto’s die op deze site worden gepubliceerd zijn andere, het werk van : Ray Archer, Pierre Capart, Jacquie Courtin, Henri Dave, Regis Decobeck, Pierre Decoeur, Mr Dejongh, Benoît Doppagne, Gordon Francis, Serge Frocheur, Pascal Haudiquert, Jan Heese, Edmond Luyten, Nick Nicholls, Mr Robyns, Mr Rohain, Riccardo Tagliobue, Frank Van Hoydonck, Massimo Zanzani…

Ondanks onze inspanningen konden sommige auteurs van deze foto’s niet worden geïdentificeerd.

Essentiële documenten verstrekt door Gilbert Bruynooghe, Marnix Vanslembrouck – Journal “L’Avenir”.

Het projectbeheer

Het Commissariat aux Relations Extérieures van de stad Namen, onder leiding van de heer Frédéric Laloux, coördineerde alle acties in verband met dit project.

De redactionele coördinatie van deze website wordt verzorgd door de heer Edmond Luyten. De historische referenties zijn afkomstig uit de archieven van de krant l’Avenir en geschreven door professor Axel Tixhon van de afdeling Geschiedenis van de Universiteit van Namen.

De partners

Namur Mx sponsors
Logo Sonuma

Sinds zijn oprichting in 2009, verzekert de SONUMA de digitalisering, de bescherming en de opwaardering van verschillende audiovisuele collecties van de Federatie Wallonië-Brussel van België. Dit vertegenwoordigt meer dan 85.000 uur radioprogramma’s, 90.000 uur televisieprogramma’s, 6.500 uur films en 12.000 foto’s. Deze duizenden uren geluid en beelden zijn nu beschikbaar voor professionals, de onderwijs- en wetenschappelijke gemeenschap en het grote publiek. Een selectie van de SONUMA-archieven is beschikbaar op het AUVIO-platform van de RTBF.

De partnerschappen die SONUMA smeedt met actoren uit de culturele en verenigingswereld passen in het kader van de dubbele doelstelling om het audiovisuele erfgoed te promoten en deze sectoren te ondersteunen. De interessante samenwerking met de stad van Namen voor het Citadelle Motocross Memorial past perfect deze missie van digitalisering en bescherming van het Franstalige Belgische erfgoed door SONUMA.